Dienstverlening | BevolkingsonderzoekBevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het uitstrijkje
De praktijk is een zelfoproepende praktijk dwz dat mijn praktijkassistente zelf, in overleg met de regionale GGD, vrouwen oproept voor het laten maken van een uitstrijkje. Wilt u weten wanneer u hiervoor aan de beurt bent, neem dan contact op met haar: zij kan u verder van informatie voorzien.

De assistente is geschoold in het maken van uitstrijkjes in het kader van bevolkingsonderzoek baarmoederkanker. Het uitstrijkje wordt opgestuurd naar een laboratorium in Leiden. Neem na 3 weken altijd contact op voor het vernemen van de uitslag: ook als het uitstrijkje goed is, is het belangrijk dat u het weet. Ik verwijs verder naar de desbetreffede NHG-patientenbrief op deze site (klik op NHG-patientenbrieven op de homepage)

GGD
Behalve bij mijn assistente kunt u met vragen ook bellen naar het Informatiepunt Baarmoederhalskankeronderzoek van de GGD Zuidoost-Brabant.
Dit is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 2.00 uur op nummer (0492) 584 808.


Bevolkingsonderzoek borstkanker

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het doel van dit onderzoek is de sterfte aan borstkanker te verlagen. Deelname aan het Bevolkingsonderzoek borstkanker is gratis en geheel vrijwillig.

Verloop onderzoek
Als u het onderzoekscentrum binnenkomt meldt u zich bij de balie. Zodra u aan de beurt bent gaat u naar de kleedkamer, waar u zich van boven uitkleedt. Vervolgens komt de laborante u halen en worden er in de onderzoeksruimte röntgenfoto's van uw borsten gemaakt. De laborante legt uw borst op een steunplaat, waarna de borst wordt aangedrukt met een andere plaat. Voor het maken van een goede foto is dit nodig. Het kan echter gevoelig en/of pijnlijk zijn. Als het aandrukken te gevoelig wordt, kunt u dit tegen de laborante zeggen. Zij kan daar dan zo veel mogelijk rekening mee houden. Van de andere borst wordt op dezelfde manier een foto gemaakt. Na elke cliënte worden de platen met een desinfecterend middel schoongemaakt.
De laborante maakt één of meerdere foto's per borst. Dit is onder andere afhankelijk van de omvang van de borst en de hoeveelheid klierweefsel. Wanneer u voor de eerste keer komt voor het bevolkingsonderzoek worden er van elke borst altijd twee foto's genomen. Ook bij inwendige borstprotheses zullen meerdere foto's gemaakt worden per borst

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u zich aankleden en weer plaatsnemen in de wachtruimte. De laborante komt u melden of de foto's gelukt zijn of dat er nog foto's bijgemaakt moeten worden. Het kan dus voorkomen dat u uit de wachtkamer wordt opgehaald voor extra foto's. Da laborante kan u niks zeggen over de uitslag van het onderzoek, omdat pas daarna twee radiologen de foto's gaan beoordelen.
Het totale onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Voor het maken van de röntgenfoto's is heel weinig röntgenstraling nodig.

De uitslag van het onderzoek
U krijgt de uitslag van het bevolkingsonderzoek binnen 10 werkdagen toegestuurd.

Geen afwijking
Bij de meeste vrouwen wordt op de röntgenfoto's geen afwijking gevonden, die verder onderzocht moet worden. Bevindingen met goedaardige kenmerken, bijvoorbeeld cysten (vochtblaasjes), worden niet aan u of de huisarts gemeld.

Afwijking
Bij één op de honderd onderzocht vrouwen wordt een afwijking gevonden, die verder onderzocht moet worden. Als er een afwijking gevonden wordt, krijgt uw huisarts ook de uitslag van het onderzoek, en u kunt de uitslag met hem of haar bespreken. Zelf ontvangt u altijd een uitslagbrief, waarin staat dat er een afwijking gezien is die mogelijk wijst op borstkanker. Tevens ontvangt u daarbij de folder 'als nader onderzoek nodig is...' 

Wat moet u doen na het ontvangen van de uitslagbrief bij een afwijking?
Zo snel mogelijk contact opnemen met uw huisarts om een afspraak te maken. De huisarts zal u verder informeren. Er volgt meestal een doorverwijzing naar een specialist voor nader onderzoek in het ziekenhuis. Ongeveer 60% van de gevonden afwijkingen blijkt na verder onderzoek goedaardig te zijn.

Wat gebeurd er daarna?
Vaak belt de huisarts zelf op; hij heeft immers ook de uitslag gekregen van het onderzoek. Hij gaat de brieven verzorgen en een afspraak maken in het ziekenhuis. Ik streef erna om u op zo'n kort mogelijk termijn een afspraak op de mamma-polikliniek van het ziekenhuis te arrangeren. Korte tijd betekent minder onzekerheid, minder angst, en sneller handelen. Ik kan echter niet vertellen wat er aan de hand is, anders dan dat er een afwijkingen gevonden is die nader onderzoek behoeft in het ziekenhuis. De gang van zaken wordt nu verder bepaald in het ziekenhuis.

Houdt in alle gevallen contact
Ik blijf geïnteresseerd in de verdere gang van zaken. Blijkt er weinig aan de hand te zijn dan deel ik met u de opluchting. Maar moet er verder onderzoeken of ingrepen gebeuren, dan blijf ik op de hoogte en denk met u mee. Eventuele vragen kan ik proberen te beantwoorden en uitleg gegeven.
Nieuws en mededelingen
Moet ik naar de dokter?
Geplaatst: 25 november 2021
Twijfelt u wel eens of het nodig is naar de huisarts te gaan?

Lees meer
Vervolg griepvaccinatie 2021
Vervolg griepvaccinatie 2021
Geplaatst: 20 november 2021
Vervolg van griep- en pneumococcenvaccinatie

Lees meer
de RENOIR studie
de RENOIR studie
Geplaatst: 19 november 2021
Een onderzoek naar een vaccin tegen het RS-virus

Lees meer