Dienstverlening | Onderzoek


Naast het onderzoek in de spreekkamer, vinden er in de praktijk nog diverse onderzoeken plaats. In het kort vindt u hier een overzicht met een een korte toelichting en een patiëntenfolder.

Mochten er nog vragen resteren, schroomt u niet om de assistente te bellen.

 

 • Spirometrie.
  Dit is een longfunctietest die gebruikt wordt om patiënten op te sporen met mogelijk longlijden en longpatiënten te controleren. De test wordt uitgevoerd door de praktijkassistente én door de praktijkondersteuners. Voor de test kan u gevraagd worden om gedurende 24 uur bepaalde inhalatiemedicatie tijdelijk niet te gebruiken. De uitvoering is als volgt: na enkele ademteugen wordt u met klem en luid aangespoord door met kracht zolang mogelijk uit te ademen en als de uitademing bij a niet meer mogelijk is, wordt u gevraagd met kracht weer in te ademen. Daarna is deze manoeuvre ten einde. Dit kan enkele herhaald worden. Nadien wordt u verzocht een luchtwegverwijder te gebruiken en wordt de tets herhaald. DE test kost u inspanning en u zult opgelucht zijn als die ten einde is
  De uitslag wordt gebruikt om longlijden zoals astma of COPD te diagnosticeren en te controleren.

 

 • Glucosetest
  Deze wordt uitgevoerd door de praktijkondersteuners ter controle van onze diabetespatiënten. Het wordt uitgevoerd met een vingerprik en de uitslag is binnen één minuut. Interpretatie: < 4 mol/L is te laag en boven n6,9 mol/L is de glucose nuchter te hoog. De test geef informatie over suikerspiegel nuchter of na de maaltijd.

 

 

 • 24 uurs bloeddrukmeting
  De meting wordt ingezet om te kijken of er sprake is van hypertensie, hoe de instelling is en of de bloeddruk niet te laag is door medicatie. DE huisarts vraagt het onderzoek aan en wordt uitgevoerd door zijn praktijkassistente. Zij stelt vragen wanner zij de meter instelt. Deze meter meet overdag 2x per uur en 's nachts om het uur. Zodoende wordt in 24 uur 39 metingen gegenereerd wart een goed beeld geeft van de bloeddruk. DE uitslag krijgt u meteen, één dag later als de meter wordt afgekoppeld en wordt metten samen met u besproken door de huisarts. De bovendruk moet 135 mmHg of lager zijn, de onderdruk tussen 60 en 90 mmHg. Te lage bloeddruk is gevaarlijk m'n bij ouderen vanwege het risico van vallen.

 

 

 • De gehoortest
  Bij verdenking op slecht horen kan deze test informatie geven over de ernst en de oorzaak van het gehoorverlies. Voor de test wordt in de oren gekeken of oorsmeer de gehoorgang niet blokkeert. De uitvoering is als volgt: u krijgt een koptelefoon op en u wordt gevraagd bij het horen van een pieptoon op een knop te drukken. De assistente laat u steeds pieptonen horen van verschillende volumes en toonhoogten. Dit wordt aan beide oren uitgevoerd. De uitslag krijgt u direct samen met een afspraak om dit door te spreken met de huisarts.

 

 • Tympanometrie
  Hierbij wordt de gehoorgang luchtdicht afgesloten en door middel van drukmeting wordt gekeken of er een voldoende beweeglijkheid is van het trommelvlies. De test wordt gedaan door de huisarts en de uitslag is meteen duidelijk. Deze test wordt ingezet bij kinderen met slecht horen ("Moet mijn kind wellicht buisjes hebben?"), bij opsporen van kleine trommelvliesperforaties of onbegrepen slecht horen. Het meten kost enkele seconden en is niet pijnlijk.
 • Dermatoscopie
  Hierbij wordt met speciaal licht en een speciale lens foto's gemaakt van huidafwijkingen, met name moedervlekken. Doel is in zo vroeg mogelijk stadium huidafwijkingen op te sporen die kwaadaardig kunnen zijn. Te denken valt aan melanomen ( kwaadaardige moedervlekken) en andere vormen van huidkanker. Ook kan het zijn dat excisie wordt voorkomen door op meerdere tijdstippen foto's te maken en die met elkaar te vergelijken. Groei en verandering van kleur kan een aanwijzing zijn voor huidkanker. Een foto van een moedervlek kunt u zien door op hier te klikken en een foto van een ouderdomswrat kunt u zien door op hier te klikken. Beiden zijn overigens goedaardige moedervlekken. Een folder over het herkennen van kwaadaardige moedervlekken kunt u zien door op hier te klikken
 • Teledermatologie

  Soms zijn huidziekten moeilijk te duiden of te behandelen. Vaak is dan de hulp van een dermatoloog nodig. Teledermatologie is een manier om snel een diagnose of behandeladvies te krijgen. Hoe gaat het in zijn werk ?

  Met een digitaal fototoestel wordt een foto gemaakt van de huidafwijking. Soms zijn meerdere foto's nodig. Vervolgens wordt de foto over een beveiligde internetverbinding te samen met een aanvraagformulier waarin naast uw persoonlijke gegevens ook zaken als klachten, allergie en medicamenten vermeld zijn, naar een huidarts van het St. Annaziekenhuis gestuurd. Met een tikkeltje geluk is een dag later het advies of diagnose van de huidarts weer retour. Teledermatologie werkt snel, voorkomt wachttijden en is accuraat.

 

 

 

 

Nieuws en mededelingen
Zorggroep DOH wederom gecertificeerd door NPA
Zorggroep DOH wederom gecertificeerd door NPA
Geplaatst: 27 juli 2021
In april jl. is zorggroep DOH als eerste zorggroep getoetst aan de vernieuwde normen NPA-certificering Zorggroep. Vol trots mogen we melden dat het certificaat door NPA aan ons is toegekend voor drie jaar.

Lees meer
DOH trakteert op ijsjes!
DOH trakteert op ijsjes!
Geplaatst: 26 juli 2021
Om iedereen te bedanken voor alle inzet en te vieren dat we de zomer ingaan heeft DOH afgelopen week de ijsfiets langs gestuurd bij onze praktijken.

Lees meer
Vragenlijst om onze zorg te verbeteren
Vragenlijst om onze zorg te verbeteren
Geplaatst: 30 april 2021
Bent u bekend met een chronische aandoening zoals diabetes, astma, COPD of een (verhoogde kans op) hart-vaatziekte. Dan willen we vanuit onze huisartspraktijk graag weten wat u van deze zorg vindt.

Lees meer