Griepvaccinatie | Feiten over griep


Feiten over griep
  • Elk jaar krijgt 1 op de 10 mensen griep, het gaat om ongeveer 2.000.000 mensen.
  • Werken of leven mensen dicht op elkaar? Dan is de kans om besmet te raken groter, omdat griep besmettelijk is
  • Jaarlijks zijn er duizenden extra ziekenhuisopnames door complicaties van griep, zoals longontsteking.
  • Elk jaar overlijden er in Nederland ongeveer 2700 mensen aan griep.
  • Een griepepidemie heeft een gemiddelde van 9 weken, met uitschieters naar 15 weken.

Feiten over het griepvaccin
  • Het griepvaccin beschermt niet alleen de gevaccineerden, maar ook de mensen om hen heen. Zoals bijvoorbeeld kleinkinderen en mantelzorgers voor ouderen.
  • Vaccinatie zorgt voor verlaging van het aantal ernstige ziekmeldingen onder patiënten, wat zorgt voor minder werkdruk in de praktijk.
  • Vanaf 60 jaar vermindert de weerstand van het lichaam. Het griepvaccin helpt om deze weerstand op peil te houden.
  • Vaccinatie verkort de periode waarin de patiënt ziek is en het verkleint de kans op ernstige complicaties en eventuele sterfte.
  • Het griepvirus muteert continu, waardoor jaarlijkse herhaling van vaccinatie noodzakelijk is. Het griepvaccin is het best beschikbare preventiemiddel.
Misverstanden over het griepvaccin

"Ik krijg griep van de griepprik". 
Dit is niet mogelijk, omdat er alleen deeltjes van dode virussen in de griepprik zitten. Deze deeltjes zijn onschadelijk en kunnen geen griep veroorzaken.

"Griep is geen ernstige ziekte". 
Van griep kun je langdurig en ernstig ziek worden. Griep begint vaak zeer plotseling, waarbij koorts binnen 12 uur kan oplopen tot 39 graden of hoger. Het herstellen van griep kan weken duren. Griep kan lijden tot ziekenhuisopname en je kunt er zelfs aan sterven. Uw gezondheid kan ook na griep minder goed blijven.

"Ik ben gezond, dus de griepprik is niet nodig". 
Vanaf de leeftijd van ongeveer 60 jaar, wordt het afweersysteem van het lichaam minder actief. Dit is een feit. Ook al voel je je gezond, je kan sneller en erger ziek worden door griep. De griepprik zorgt voor hogere weerstand tegen griep.

"De griepprik heeft nare bijwerkingen". 
De griepprik heeft slechts zelden nare bijwerkingen. Uit gegevens van het LAREB blijkt dat de eventuele bijwerkingen van de griepprik vooral mild van aard te zijn. De griepprik kan op de 1e dag op de arm wat pijn, roodheid en dikte veroorzaken. Dit gaat na 1-2 dagen vanzelf over. Soms kunnen mensen (meestal kinderen) zich de 1e dag niet zo lekker voelen, maar dit is een normale en onschuldige reactie van het lichaam op inenting.

"De griepprik werkt niet". 
Door de griepprik heeft u ongeveer 40% minder kans op griep. Wanneer u toch griep krijgt, wordt u vaak minder ernstig ziek. 

"Ik hoef de griepprik maar 1x te halen, niet jaarlijks". 
Omdat griepvirussen regelmatig veranderen, is het nodig elk jaar opnieuw de griepprik te halen. Heeft u griep gehad of heeft u een griepprik gekregen? Dan maakt uw lichaam alleen afweerstoffen aan voor deze griepvirussen. De griepprik biedt ongeveer een halfjaar bescherming.

"Griep kan worden behandeld met antibiotica". 
Antibiotica werken alleen bij bacteriën en niet bij virussen. Griep wordt veroorzaakt door een virus, waartegen antibiotica niet helpen.


Bron: SNPGNieuws en mededelingen
Wij blijven!
Wij blijven!
Geplaatst: 23 april 2020
Collega huisartsen vertrekken naar een andere locatie. Maar wij blijven!

Lees meer
Zon, ook niet te veel!
Zon, ook niet te veel!
Geplaatst: 12 april 2020
Het is voorjaar en prachtig weer, het zonnetje schijnt

Lees meer
Voorjaarsallergie
Voorjaarsallergie
Geplaatst: 12 april 2020
Het is prachtig voorjaarsweer: zonnig, droog en een zacht briesje. De katjes staan aan de berkenbomen. Het is niezen en snotteren geblazen!

Lees meer